Ca sa intelegem cat de importanta este opera lui Lucian Boia, este suficient sa ne imaginam istoria post-decembrista in lipsa ei. Cartile sale au insemnat un demers necesar de descifrare si explicare a evenimentelor, proceselor si conceptelor; fara ele, domeniul istoriei, mostenitor de fapt al propagandei comuniste si al instrumentarului ideologic nationalist, ar fi fost tributar si astazi neadevarului. Lucian Boia are meritul de a fi scos de la naftalina asa-zisul „dat“ istoric, predat in manuale si vehiculat in scop propagandistic, pentru a-l pune sub semnul indoielii si pentru a-l cerceta temeinic, pornind de la insusi fundamentul sau.
De-a lungul timpului, Lucian Boia a deschis orizontul cititorilor din Romania si a educat prin cartile sale si prin dialogul pe care l-au declansat acestea in spatiul public. Cele 32 de interviuri selectate in acest volum fac radiografia ultimului sfert de veac, pe parcursul caruia un istoric incomod a reusit sa-si puna amprenta asupra unei intregi generatii, care a invatat astfel sa gandeasca dincolo de sabloane.
„Cred intr-o istorie deschisa si diversa. Desi exista o singura istorie, reprezentarile si interpretarile noastre asupra ei sunt numeroase, si asa e normal sa fie. Numai regimurile totalitare impun o istorie unica. Eu cred intr-o istorie studiata cu inteligenta si cu imaginatie, fara a obosi vreodata sa pui intrebari si sa incerci sa cauti raspunsuri. Si, mai presus de toate, cred in libertate – conditia esentiala a oricarui act intelectual autentic.“ — LUCIAN BOIA