Ucraina si Rusia au o istorie comuna dar, totusi, atat de plina de contradictii si conflicte — limbile si culturile sunt asemanatoare, insa destul de diferite, iar istoria dovedeste ca nici Uniunea Sovietica nu a putut sa le aduca la un numitor comun, ba chiar dimpotriva! Asta chiar daca multi lideri ai URSS — Hrusciov, Brejnev, Cernenko sau Gorbaciov — erau ucraineni sau aveau legaturi foarte stranse cu Ucraina...
Radacinile conflictului dintre Rusia si Ucraina sunt adanci. In esenta, Moscova nu accepta independenta Kievului.
Marele jurnalist Ryszard Kapuściński scria in 1991: „Viitorul Ucrainei se va desfasura in doua directii: relatiile cu Rusia si relatiile cu Europa, cu lumea. E nevoie de amandoua ca viitorul sa fie favorabil”. Si pentru ca Ucraina n-a reusit sa se pozitioneze fata de sine, n-a reusit nici fata de Rusia.
„Ortodoxie versus catolicism, influenta Vienei fata-n fata cu cea a Moscovei, colaborationism sau rezistenta, nazism contra comunism, de la visul de libertate al cazacilor la imbratisarea sufocanta a Maicii Rusii, Holodomor si Holocaust — memoria colectiva ucraineana e puternic fracturata. Diviziunile de azi ale societatii se hranesc din valurile de sange ce despart etnii, regiuni si religii. Ucraina e o sinteza a tragediilor continentului si a ororilor secolului XX...”