Romanul Trei etaje, bestseller in Israel de la publicare, in 2015, sondeaza abisurile relatiilor umane, de la iubire la tradare, de la suspiciune la nevoia de apropiere, de la devotament la dependenta. Eshkol Nevo, cea mai importanta voce a noii generatii de scriitori israelieni, marturisea ca ideea de la care a pornit in roman i-a venit, pe de o parte, de la Caderea lui Albert Camus, iar pe alta parte de la celebra melodie a lui Phil Collins In the Air Tonight.
Un cartier elegant din Tel Aviv, un bloc construit pe trei etaje, trei familii locuind pe cele trei paliere diferite ale acestuia, trei personaje conturandu-se ca personalitati distincte, trei povesti si tot atatea pretexte pentru Eshkol Nevo de a explora cele trei instante ale psihicului uman si de a repune pe tapet, intr-o maniera inedita, o celebra teorie freudiana.
Asa cum spune unul dintre personajele cartii, taina cea mai mare pe care un om o poate ascunde fata de lume este taina vulnerabilitatii sale. Cele trei confesiuni ale romanului, facute de Arnon, Hani si Devora, aduc in prim-plan secrete bine pastrate, vinovatii de nemarturisit, frustrari si dureri vechi. Arnon ii povesteste unui prieten despre degradarea vietii de familie, despre zbuciumul lui nesfarsit sub umbra unei indoieli legate de fetita sa de zece ani, Ofri, care a fost plecata timp de cateva ore impreuna cu Hermann, un vecin in varsta. Hani ii scrie unei prietene care locuieste in strainatate despre singuratatea infioratoare in care traieste, in ciuda faptului ca e casatorita si are doi copii, si despre spectrul nebuniei de care se simte amenintata. Devora, o fosta judecatoare impunand teama si respect, nu gaseste pe nimeni caruia sa-i vorbeasca despre lupta cu fricile sale si despre farama de speranta ce-i incolteste in suflet dupa moartea unui sot dominator, iar lunga marturisire si-o inregistreaza pe un robot telefonic.
Adriana Bittel despre Trei etaje (Formula As, februarie 2018)
Lucian Popescu, interviu cu Eshkol Nevo (Hotnews, decembrie 2017)