Cartea povestilor, legendelor si miturilor greco-romane
Cu traduceri si o introducere de William Hansen
Ilustratii de Glynnis Fawkes
Traducere de Anca Barbulescu
Cea mai cuprinzatoare antologie de naratiuni populare antice de pana acum, Cartea povestilor, legendelor si miturilor greco-romane reuneste aproape 400 de fragmente din texte ilustrand toate tipurile de teme, genuri si specii literare. O atentie speciala este acordata formelor mai putin conventionale, precum legendele – eroice, istorice, religioase, supranaturale si urbane –, novellele si povestile milesiene, anecdotele, glumele, povestile gogonate, fabulele, basmele, povestile in lant, povestile cu clenci si aretalogia. Dincolo de miturile clasice cu zei si eroi, putem gasi in acest volum povestiri inspirate de existenta cotidiana, cu protagonisti din toate straturile sociale – regi si atleti, filozofi si soldati, preoti si negustori, dramaturgi si razboinici, printese si curtezane, legiuitori si actori, taumaturgi si tarani –, care evolueaza intr-o lume populata de zei si spirite ale naturii (satiri, centauri, nimfe), fiinte polimorfe (lamii, varcolaci), fantome si strigoi. Aceste povesti alcatuiesc ceea ce clasicistul si folcloristul William Hansen, editorul cartii, numeste Cealalta Mitologie, mai putin cunoscuta cititorilor de rand, ba chiar si specialistilor.
„William Hansen este cu siguranta unul dintre cei mai remarcabili folcloristi din domeniul umanioarelor. Acest minunat si mult asteptat volum reprezinta incununarea carierei sale academice de peste 50 de ani. Este o lucrare de o profunzime si o amploare impresionante, rezultatul a decenii de cercetare, selectare, analiza si clasificare a operelor literaturii grecesti si romane. Constituie o excelenta introducere in universul multidimensional al artei anticilor de a spune povesti, oferindu-ne un adevarat regal literar.“ — Choice
„Aceste povesti spuse de greci si de romani in viata lor de zi cu zi ne deschid o perspectiva unica asupra fantasmelor, nelinistilor, umorului, patimilor si valorilor anticilor, fie ei tineri sau batrani, femei sau barbati, liberi sau sclavi. Ele ne arata la ce cugetau oamenii din vechime, ce frici aveau si ce ii facea sa se cutremure de ras.
Am ales sa prezint aceste naratiuni atat pentru felul in care sintetizeaza viata si gandirea Antichitatii, cat si pentru pura placere pe care o ofera ca povesti, ca forme de exprimare ale unei arte vechi si rafinate.
Toti cititorii sunt invitati sa-si inchipuie ca sunt oaspetii Elenei, care, dupa cum spune Homer in a patra carte a Odiseei, toarna nepenthés, minunata iarba de leac, in olurile cu vin, pune sa se umple pocalele, izgonind orice jale, furie sau gand nefericit, si-i indeamna pe cei adunati sa-si petreaca timpul in desfatare si depanarea povestilor.“ — WILLIAM HANSEN