Cea mai mica femeie din lume, Proza scurta, 1940–1964
Traducere, tabel cronologic si postfata de Anca Milu‑Vaidesegan
„Clarice Lispector este un geniu ascuns al secolului XX, din aceeasi categorie cu Borges si Pessoa. Scrisul ei este cu totul original, stralucit, dramatic si tulburator.“ — COLM TÓIBÍN
Cea mai mica femeie din lume. Proza scurta,1940–1964 este primul din cele doua volume care constituie integrala prozei scurte a Claricei Lispector, publicata pentru prima data in limba romana de Editura Humanitas Fiction. La un secol de la nasterea sa, cele optzeci si cinci de povestiri reunite in editia noastra dezvaluie o mare scriitoare a secolului XX, o figura inovatoare a literaturii sud-americane, creatoarea unui limbaj neconventional, revolutionar, nelinistitor.
Maestra a indicibilului, a emotiei care prevaleaza in fata evenimentului, Clarice Lispector este interesata mai putin de fapte, si mai mult de ecourile starnite de acestea in fiinta omeneasca. Proza sa scurta apeleaza la trame minime, iar universul sau este unul senzorial, alcatuit din perceptii si reactii, din sondarea alternativa a lumii interioare si exterioare, din explorari hipnotice ale adancimilor sufletesti, din scenarii intime functionand independent de realitatea imediata, din evaziuni si reverii. Personajele sale se afla intr-o cautare exasperata – de sine, a unor raspunsuri, a unei forme mai suportabile de existenta. Ele manifesta un fel de ingenuitate care le face sa observe ceea ce le inconjoara cu permanenta contrariere, cunosc transformari si epifanii ce raman pe teritoriul instrainarii, al insolitului, al vulnerabilitatii.