Strigatul de dinaintea linistii interioare
Mai subtila si mai profunda ca niciodata, Cecelia Ahern capteaza, in primul ei volum de proza scurta tradus in limba romana, starile tumultoase traversate de 30 de femei uimitoare.
Prima dintre cele 30 de povesti – Femeia care disparea incet – deschide intr-un mod abrupt calea de acces catre o lume cat se poate de reala, dar a carei existenta este trecuta sub tacere. Lumea in care se refugiaza femeile dupa ce societatea sau cei apropiati le deposedeaza de insemnatate. Eroina Ceceliei Ahern se transforma treptat „intr-o licarire stinsa, ca aburul ce se ridica, dansand parca, de pe o autostrada fierbinte, vara”. „Disparitia nu implica nicio durere fizica. Nu doare deloc. Pe plan emotional, insa, lucrurile stau cu totul altfel.” intr-adevar, povestile din acest volum descriu furtuna care se declanseaza la nivel emotional in interiorul personajelor feminine.
Cecelia Ahern surprinde acel moment din viata tuturor femeilor in care acestea simt nevoia sa strige. Femeile ofteaza. isi aud tremurul din voce si simt cum o gheara le strange inima in piept. soptesc. Mormaie. Nu-si mai gasesc cuvintele. Sunt cat se poate de diferite, dar au un lucru esential in comun. in cele din urma, toate isi regasesc echilibrul, puterea, hotararea de care au nevoie pentru a-si schimba viata. Mai intai, reusesc sa surada, chiar in timp ce vocea din mintea lor tipa panicata. Apoi izbucnesc in ras. Pe masura ce in zambetul lor se oglindeste fericirea, apar si sclipirile din privire.
Dupa femeia care devenea invizibila, urmeaza femeia pe care o inghite pamantul. Lor li se alatura femeia care-si uita numele, cea care mananca fotografii, cea care avea o pana in creier sau cea care isi tinea inima pe maneca. O femeie traieste pe un raft. Alteia ii cresc aripi. Autoare a numeroase bestselleruri internationale, Cecelia Ahern isi pastreaza remarcabila forta narativa pe tot parcursul acestor povesti. in plus, isi construieste un stil nou, fresh, cu accente suprarealiste si subtilitati care o apropie de alte scriitoare celebre cantonate in marea literatura. Textele ei sunt deopotriva tulburatoare si amuzante, duioase si crude.
ROAR. 30 de femei. 30 de povesti este strigatul femeilor: al femeilor care ne sunt prietene, al femeilor care ne sprijina si ne incurajeaza, al femeilor care ne inspira si ne insufla curaj.
„Un volum inteligent, jucaus, amuzant si, in acelasi timp, provocator si plin de inspiratie.” – Daily Mail
„Simpatica, magica, scriitura ei cea mai puternica si mai feminista de pana acum.” – Irish Sunday Independent
„Inventiva si ingenioasa – ca un salut complice catre Angela Carter si Margaret Atwood.” – Stylist